De verbouwing
    Vandaag open
Bezoekersinformatie

Hoog tijd voor verruiming van de geest! Het 700 jaar oude Dolhuys wordt gerenoveerd en binnenkort starten we met een 8633043046 van het monumentale pand. Ook wordt er hard gewerkt aan een nieuwe museumopstelling, waarin het wonder van de geest in de hoofdrol staat.

Hierdoor zijn er steeds minder ruimtes toegankelijk en zullen de deuren vanaf 1 april 2019 helemaal sluiten. Op dit moment is ongeveer de helft van het museum nog te bezoeken. Je kunt nog wel op pad met de Mystery History Tour, waarbij je de unieke geschiedenis van het gebouw ontdekt.

De Dolhuys vestiging in de Hermitage Amsterdam; het 423-362-7180, blijft natuurlijk wel te bezoeken. In het voorjaar van 2020 hopen we je in het vernieuwde museum van de geest te kunnen ontvangen!

Steun

Laatste kans Dolhuys anno nu; zondag 31 maart!

Bekijk ook

  1. 6789149290

    Steun het Dolhuys! Werk aan erkenning, waardering en begrip voor mensen die anders zijn.

In de geest van...

Alleen als artiest kan ik nog bestaan. Als mens zou het onmogelijk zijn. Normaal is voor mij geen zin in de dingen, die gevoelens bij mij zijn onvoldoende. Abnormaal kan ik nog leven.

Anton Heijboer

Anton Heijboer legde tijdens zijn opname in PZ Santpoort de basis voor zijn ‘systeem’, een door hem zelf gecreëerd universum, dat de basis vormde voor zijn latere werk en dat hij in de praktijk bracht samen met zijn bruiden in hun nederzetting in Den Ilp.

Heyboer heeft zich nooit kunnen en willen aanpassen aan normale menselijke verhoudingen. Dat was de onontkoombare essentie van zijn bestaan. H. leefde doelbewust leven als een onaangepast,

In 1951 liet H. zich tijdens een crisis vrijwillig opnemen in PZ Santpoort. Daar werd hij zich er van bewust dat onschuld lijden met zich meebracht. De psychiater in Santpoort hield het er op dat H. leed aan een Christuscomplex. Tijdens zijn crises beleefde hij zichzelf als een gekruisigd Christuskind. Hij riep dan de vrouw of het vrouwelijke in zichzelf aan om redding of liever gezegd Maria en haar onbevlekte ontvangenis. De onaangepaste en ongeslachtelijk onschuld die hij van Christus en Maria was de waarde die hij moest verwerkelijken en in stand houden.

Toen hij inzag dat de inrichting hem onvoldoende bescherming kon bieden, verliet H. Santpoort en trok zich voortaan terug in een zelfgecreëerd universum. Kort na zijn vertrek uit Santpoort werkte H. aan zijn boek met als aanhef ‘Dit boek heet verdediging van het onvolgroeide’. Hierin ontwikkelde H. de mythe waarmee hij zijn abnormale leven een zinvolle structuur kon geven, en een systeem om deze mythe beeldend kenbaar te maken. Centraal in dit beeldsysteem staat een meetkundige formule, een teken waarmee H. zichzelf opnieuw had uitgerekend. Met het beeldsyteem maakte hij prenten die gretig aftrek vonden bij verzamelaars en musea. Door zijn succes zagen steeds meer mensen hem niet als gek maar als kunstenaar en werd zijn vreemde gedrag getolereerd.

Bron: J. L. Locher Anton Heyboer